Курсовая работа
Предмет
Готельна справа
Особливості організації роботи інженерно-технічної служби готельного підприємства в сучасних умовах.
Краткое описание:
1 раздел.
Титульна сторінка оформлюється згідно з додатком А.
Бланк завдання (заповнений та підписаний) (Додаток Б) видається на кафедрі і заповнюється від руки
Зміст є переліком розділів роботи. Назви заголовків у змісті перераховуються у тій же послідовності і формулюванні, що і в тексті роботи. Напроти кожного заголовка вказують тільки порядковий номер сторінки, на якій розміщений початок розділу. Номери сторінок повинні бути написані так, щоб розряди чисел були розташовані один над іншим. Слово “сторінка” або його скорочення не пишуть. Між закінченням тексту і номерам сторінки рекомендується ставити багатокрапки.
Вступ (обсягом 2-3 сторінки).
У вступі обґрунтовується: актуальність і науково-практичне значення вибраної теми, особливості вирішення проблемних питань в діяльності підприємств готельного господарства на сучасному етапі; мета та завдання роботи (визначаються спираючись на план); наводиться коротке представлення об’єкту і предмету дослідження; зазначаються використовувані методи та інформаційні джерела дослідження.
Об’єкт дослідження – підприємство або організація, обрані для вивчення і на базі даних яких виконується курсова робота.
Предмет дослідження – проблема (коло проблем), що досліджується в курсовій роботі на прикладі об'єкта дослідження.
Мета роботи – формулюється відносно обраного предмета дослідження стосовно об'єкта дослідження.
У першому розділі курсової роботи (теоретичному) розглядаються загальні теоретичні підходи до проблеми з використанням літературних джерел, є можливим порівняння різних точок зору, використання опублікованих статистичних даних із посиланням на джерела. Посилання оформлюються в кінці кожного абзацу у квадратних дужках, першою цифрою в яких є порядковий номер зі списку літератури, наведеного в кінці роботи, а друга цифра – номер сторінки, звідки був запозичений вираз, визначення чи твердження. Наприклад, [4, 29-30], [6, 31].
Теоретичне обґрунтування, суть, значення, кваліфікаційні характеристики, історія та сучасні тенденції предмету дослідження, методичні підходи викладаються якомога просто і стисло. Розділ обсягом 8-12 сторінок розбивається на окремі параграфи, які відповідно нумеруються 1.1., 1.2. і т.д. Доцільно проілюструвати основні тенденції соціологічних досліджень статистичною інформацією, власними спостереженнями, графічними матеріалами – схемами, графіками, діаграмами тощо.
2 раздел
У другому розділі курсової роботи (аналітичному – 10-15 сторінок) надається опис, характеристика сучасного стану досліджуваної проблеми на об’єкті дослідження, ґрунтовний аналіз із використанням накопиченого фактичного матеріалу та із залученням усіх теоретичних знань. Текст слід ілюструвати дійсними документами, копії яких подаються в додатках, які обов’язково супроводжуються стислим описом.
Усі аналітичні розрахунки, моделі, матеріали таблиць, графічні ілюстрації повинні супроводжуватися висновками, які дозволяють зв’ясувати сутність процесів в готельному підприємстві, їх особливості і тенденції розвитку, поглиблений аналіз яких допомагає виявити невикористані резерви.
Характеристика підприємства включає наступні дані:
1) повне найменування готельного підприємства, рік введення в експлуатацію, форму власності, його юридичну адресу;
2) період функціонування протягом року (діє цілорічно або сезонне);
3) переважаючий контингент відвідувачів і функціональне призначення готелю;
4) організаційну структуру підприємства;
5) структуру номерного фонду готелю;
6) ціни на послуги розміщення в готелі за звітний рік (високий, низький сезон);
7) перелік основних і додаткових послуг, що надаються готелем з характеристикою відповідних служб та персоналу.
Аналіз виробничої програми підприємства
Основною діяльністю підприємств готельного господарства є надання ліжко-діб для тимчасового мешкання і відпочинку вітчизняних та іноземних громадян.
Виробнича програма підприємства – це завдання за кількістю, якістю і асортиментом продукції, що випускається, або послуг, що надаються. Для аналізу виробничої програми підприємств використовують як натуральні, так і вартісні показники.
Натуральні показники зручно використовувати в тому впадку, якщо на підприємстві випускається однорідна продукція (надаються однотипні послуги). Виробнича програма, що обчислюється в натуральних показниках, дає змогу порівнювати показники за різні періоди часу.
У готельному господарстві натуральним показником є кількість ліжко-діб наданих. Розрахунок основних показників виробничої програми виконується у вигляді табл. 5.2.
Кількість ліжко-діб в інвентарі визначається як добуток одноразової місткості готелю на тривалість експлуатації за певний період (рік).
Кількість ліжко-діб в експлуатації – це різниця між ліжко-добами в інвентарі й кількістю простоїв (п. 2 – 3).
Коефіцієнт завантаження готелю (Кзав) розраховується за формулою:
Кзав = Nрн / Nпрн (1),
де Nрн - кількість реалізованих (планованих) номерів;
Nпрн - кількість номерів, які пропонувалися для продажу.
Кількість ліжко-діб наданих визначається як добуток л-д в експлуатації на коефіцієнт завантаження, поділена на 100.
Чистий дохід від реалізації ліжко-діб визначається як добуток ліжко-діб наданих на середній тариф.
У третьому розділі роботи (рекомендаційному – 8-12 ст.) повинні бути пропозиції студента щодо вдосконалення діяльності готельного підприємства відповідно до напряму дослідження: кожна з детальним обґрунтуванням і як наслідок висновків з аналізу, який проведено у розділі 2, відштовхуючись від виявлених відхилень, проблем та недоліків.
Висновки та пропозиції наводяться в окремому розділі курсової роботи (обсяг 2-3 сторінки). Висновки повинні логічно випливати із змісту викладеного матеріалу, бути самостійними і конструктивними. У висновках стисло наводяться підсумки проведеної студентом роботи та перелік пропозицій, наведених у третьому розділі. Текст висновків може поділятись на пункти.
Список використаних джерел наводиться наприкінці роботи і містить у встановленому порядку перелік літературних джерел, які були використані у курсовій роботі. Використані джерела слід розміщувати таким чином:
а) закони України (у хронологічній послідовності);
б) укази Президента, постанови Уряду (у хронологічній послідовності);
в) директивні матеріали міністерств (у хронологічній послідовності);
г) монографії, брошури, підручники (алфавітний порядок);
д) статті з журналів (алфавітний порядок);
є) інструктивні, нормативні та інші матеріали, що використовуються підприємством (алфавітний порядок);
ж) іншомовні джерела;
з) електронні джерела.
В список літературних джерел включаються лише ті видання, які дійсно використовувались при написанні роботи. Традиційно не включаються в списки літературних джерел енциклопедії, довідники, словники.
При побудові переліку літератури застосовується суцільна нумерація джерел. Дані про використані літературні джерела мають наводитись відповідно до правил бібліографічного опису, викладених у ДСТУ ГОСТ 7.1:2006. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання (додаток Д). Назва джерела має наводитись мовою оригіналу, якою студент користувався при виконанні роботи; при групуванні джерел за алфавітом спочатку наводяться всі джерела, викладені слов’янськими мовами, далі джерела, де використано латинський алфавіт.
Кількість використаних джерел повинна бути не меншою 25.
Додатки не входять до нумерації сторінок, на кожен з них є посилання в тексті. Додатки потрібно оформлювати як продовження роботи на її наступних сторінках або у вигляді окремої частини, розташовуючи додатки в порядку появи посилань на них у тексті роботи. Кожний додаток повинен починатися з нової сторінки і мати заголовок. Додатки позначаються послідовно прописними буквами алфавіту у правому верхньому кутку, наприклад, «Додаток А».